Ontstaan van het leen

Sint Annaleen

We schrijven 26 juli 1479. Het is Sint Annadag.
In Hidaard stichten Trijn Fedderix Dr Mensema (Meinsma) (Meinsma, * ~ 1440 † > 1479) en haar man Benedictus Idserts Tibbenge (Tibbenge, * 1450 † > 1479) in het bijzijn pastoor Claes Haersma het Sint Annaleen .

Tot hun bezittingen behoren enkele landerijen in de buurt van Makkum, Nederland en een geldbedrag.

Ruim 517 jaar later (1996).
In Makkum buigt de voormalige bankdirecteur Wieger Postma zich over allerlei documenten die inmiddels bij het Sint Annaleen horen. In de kas zit nu een bedrag van GLD 200.000 (rente 12.000 GLD per jaar). De stichting vergaart verder pacht inkomsten van de 7 hectare grond die bij het leen behoort. Sommige percelen zouden nog in bezit zijn geweest van het leen. Één van die historische waardevolle stukken grond ligt iets ten noorden van Makkum.

Het Sint Annaleen is bedoeld voor nazaten van Trijn Fedderix dr Mensema (Meinsma)en Benedicts Idserts Tibbenge die HBO of universitair onderwijs volgen. Daarmee is direct een teer punt aangesneden: wie behoren er tot de nakomelingen van het Hidaarder paar?

De stichting bezit een in de jaren '50 gemaakt boekje, waarin een groot aantal namen van families van nakomelingen staat opgesomd. De ongetwijfeld incomplete lijst biedt het bestuur een redelijk houvast (zie o.a deze stamboom). Eens per jaar kijken burgemeesters en wethouders van Wûnseradeel de boeken na.

Bron: Leeuwarder Courant, 4 oktober 1996)